Selasa, 25 Disember 2012

Derita Terakhir




Semalam...
Pahit yang tak dapat ditelan
Di kamar ini
Entah mengapa
Air mata ini begitu murah mengalir
Beriringan segala derita
Yang begitu ingin mengunjung kejayaan
Bersama ketenangan dan ketabahan
Menghadapi masa hadapan




Ketika itu...
Kau beri kekuatan dan keyakinan
Melayari saat-saat getir di sini
kerna sering dipinggir dan ditinggalkan pergi.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.

 Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.


Namun...
Kejayaan itu mengajar dan menyedarkanku..
Aku menemui kunci pintu kecemerlangan
Aku bersyukur
Penuh keberkatan
Dalam segar iman yang reda
Dalam segar takwa dan pasrah


Kini..
Azam itu akan diteruskan 
Walau ketitis-titis akhir kegagalan
beratapkan harapan ayah
Bertambahkan semngat ibu
Bertiang usaha kuat
Bersama doa kudusmu
Hanya pintaku,Tuhan
berkait perjalanan onak duri ini
Ke gerbang sinar kegemilangan

Hidup Ibarat sebuah Lukisan




Hidup diibaratkan sebuah lukisan..
Yang dihiasi mengikut mata hati
yang dilakar berpaksikan keinginan
asalnya hanya kertas putih
permulaanya berwarna cerah
melambangkan kehidupan nurani
dihiasi corak berwarna-warni



Namun..
Warna hitam ditambah jua
sedikit saja tetapi bermakna
Disebalik hitam tercalit putih
mendatangkan harapan dalam hidup



Tanpa disedari..
 hidup kita berbeza setiap manusia
terdapat hitam dan putihnya
cerah dan gelapnya
maksud dan keinginannya
duka dan pengorbanannya

Seharusnya kita mengerti..
lukisan hidup yang kita hiasi
Yang sebenarnya..
takdir kita..Matlamat kita..

Assalamualikum..thank you sangat2 sudi baca..tah merpek apa tengah hari ni..lapar kowt,,apa pon ni taip & paste..bukan idea saya oky..

Isnin, 3 Disember 2012

Hello Malaysia Mara ke separuh akhir lar!!! Tahniah



Assalamualikum W.B.T dan salam satu Malaysia ! buat para reader yang telah membaca ni saya ucapkan Good Morning,Afternoon,Evening,Night! Thank You sangat-sangat  1)sudi singgah kat blog ni  2)nak baca ape yang Cik Tallest taip nie??J Haaa!!mesti sekarang ni semua tengah hangat memperkatakan tentang Bola???kat situ sana sini bola!!aiyakk?? dah macam lagu Dato’ Sitinurhaliza pulak² Kenapa??bola dah jadi segi tiga ke,..Hello “jangan timbul kontrovrsi” tak pasal-pasal dah jadi penipu??oky sambung balik…Merepek jer!! Ni haaaa.. bola tuu.. ala..malaysia HM!! (bukan harian METRO) #HarimauMalayaP tuu…menang!! Ni aku tulis selepas Malaysia menang lawan dengan Indonesia (Garuda) takut seyhh!! Masa aku tgok tu kat tv1 !! Tahniah buat penyokong yang sanggup datang ke Stadium Nasional Bukit Jalil ^_^..aku tengok bukan main meriah korang semua kan..kan…Untunglahhh!! But I Would say thank you very…very..very.. much kat TV1 yang menyiarkan perlawanaan siaran langsung Harimau Malaya!! Kalau tak aku mestilah tak dapat tegok.. family aku semua pon sporting!!



para hadirin yang hadir


ni baru namanya semangat!


Memang pada mulanya aku tengok kat surat khabar,TV,Twitter yang menggatakan Skuad bimbingan Datuk K.Rajagopal ni…asyik-asyik kalah..seri.. bila aksi persahabatan ..memang aku kecewa lar sikit..yeala sape tak kecewa & sedey..diorang pon sedih tauuu ...aku Tanya what happen??..sesampai yang masa perlawanan Malaysia VS Bangladesh tu.. seri 1-1 kaan.. aku tak puas hati kat pakcik bangla ni…dia boleh nyanyi..

“Selamanya…selamanya…selamanya bola sepak Bangla..”

Hello pak cik ni lagu untuk Malaysia la.. nak buat lah lagu sendiri..penat Ultras Malaya cipta tau!! (btol tak sorry kalau silap) ni bukan nak mengutuk  pasukan Bangladesh oky!! Maaf kalau tersinggung J



Then aku ingat bila aksi AFF Suzuki..Malaysia kalah sekali lagi keatas Singapura untok perlawanan Malaysia yang pertama dalam kumpulan B 0-3..(kenapa nih???Hampa semua penat kaa??) sesampai Surat Khabar…. Peyokong mengepung bas apatah namanya..tapi bas yang dinaiki oleh skuad harimau Malaya …fuhh..memang parah!Pastu esok tengok newspaper haa tuu haa kat atas!! >antaranya< kalau anda membeli surat khabar hari tu anda tahulahkan..kesiannye..maybe masa tu diorang punya semangat hilang..yeala bile aksi persahabatan kalah & seri jer..okehh babeh wake up dear..dont give up!! i know you can do it!!!


Pada 28 nov 2012 kalau tak silap lah masa Malaysia Vs Loas..haaaa... ni dia malaysia telah kembali menyinar!! hoooooooooo!!! i like semangat juang korang ni baru dinamakan berjuang tanpa mengerti erti putus asa!!haaa.. ni dia aku tak sangka masa malaysia lawan loas tu..memang paling menyerlah is abang handsome Wan zack haikal..haaa..untoglahh dia punya makwe...hehe pastu tak lupe jugak kat barisan  pertahanan..Aidil..Fadhli Shas..Zubir...Mahali...&yang terlibat..ni haaa abag boley masuk Marathon jelah..punyalah dia lari punya laju..lincah..ishh..memang!!!owwhh..terbaik larh!iaitu S Kunalan ..!Walaupon masa pertama tu gawang Malaysia telah DIBOCORI oleh pihak lawan!! Tapi ...aku tahu korang mesti boleh cover lah masa separuh masa kedua tu...


haaa ..kan btoll...memang separuh masa ke-2 malaysia boleh score sampai 3 doe..haa..padan muka loas ..memang masa first Loas Vs Indonesia dia boleh seri 2-2..peh hebatnya!!!aku takut lah jugak nanti Malaysia kalah lagi..taknak..tak..nak...Tapi..dengan penuh semangat..malam tu skuad anah buah Rajagopal ni turun ke padang..dan telah bersedia untuk menumpaskan Loas ni...masa separuh mqsa pertama malaysia telah menjaringkan gol ..hasil sepkan percuma...apabila loas menjatuhkan norShahrul idlan talaha!!Bagus wey kalau ko tak jatuh mesti tak dapat gol kan..heheeh... daann..rembatan kencang..Syafiq Rahim..menuju ke Gawang (dug..dap..dug..dap) dannnnn..GOLLLLLLLLL...yeay!! pada minit ke-15 kalau tak silap larh..thakn you Allah


but tak lama kemudian loas pulak gol!!Takpe..nati bangkit lagi oky!!yeah memang tak sia-sia lah..doa seluruh rakyat Malaysia...apabila masa ke dua...Gawang loas dibolosi lagi oleh tendangan Safee Sali...hasil bola yang daripada Wan Zack Haikal!! minit 66...then..Wan Zack pulakkk gollkan min-75...bagus btol larhh!! apabila keluarnya pemain malaysia..sape eak..Safee kowt dan digantikan kyril muhymeeen...woahhh!! dia bawak dari tengah...then..melepasi orang loas..Loas kejar tak dapat...terlepas dari penjaga Goll dan..Golll lagi doe....

Haa..ni namanya rezeki yang mencurah-curah ni,,ape pon semau takdir daripada Allah S.WT..Alhamdulilah..Malam tu aku tidur dengan lena..yeala Malaysia menang...Besok aku tros suruh kakak aku beli Surat Kahbar??? untok mengesahkan yang aku tak mimpi malam tadi!!!GOOd Job!!
Ramai jugak yang ucapkan tahniah To harimau Malaya!! tapi yang paling popular En.Zack!!..ape..ape..sajelah!!
Cume terasa cuak apabila perlawanan seterusnya menentang garuda"indonesia"..Diorang pon dah bingkas..setelah menewaskan Singapura.. 1-0...

1 Dis..8:45 aku tlah bersedia dengan bantal busuk aku untuk menyaksikan perlawanan malaysia vs Indonesia.. harap diorang telah melupakn kemenangan diorang hari tu!! emm...lamanya!!nak mula...
oky sementara dia orang mula.. Jom~

mengikut trivia AFF suzuki kali ni malaysia WAJIB menang keatas Indonesia jika mereka mahu ke peringkat separuh akhir!! dan indonesia hanya memerlukan seri sahja jika mereka hendak mara!! 
So...pada malam yang sama Singapura Vs Lous dekat Stdium....tak tahu) mereka juga hendak ke separuh akhir!! kalau diikutkan kalau malaysia Tak nak lwan dengan Thailand (pasukan kalah tanpa menang) loas mesti menang keatas singapore !!Soo..malaysia boleh jumpa Filipinnna!!

ehh..dah mula lahh!!!takot nieeh!!


yeayyy!! malaysia Gol!!! bye Azzamuddin...from Mahali..Cantek lah mahali..Bagusss!!
agak sengit larh jugak sesampai ramai yang kena kad KUNING terrmasuk malaysia..



GoolLLLLLLLL!!! hantaran cantek Zack kepada mahali..Bagus larh diorang ni malam ni!!!
 #Mahali...#Zack...#Mahali...#Zack...#Mahali...#Zack...(menyorak pulak)


oky..second Half nothing..happen cume biasa larh kad Kuning..seingat aku..Aidil..safee..Farizal pon kene!!!
Emm..walaupon Kendalian Dato'Krajagopal ni tidak dapat menurunkan S kunalan..akibat kecederaan...dan Abg Mat Yo.. & Safee.kene kepong jer dengan pasukan indonesia..tetapi minit 94:34 Malaysia disahkan menang!!
We are the Champion......tapiii...Singapura menang larh wey!!4-3........#Lupakan!!

Tahniah saya ucapkan kepada harimau malaya...ingat perjuangan belum habis....Thailand adalah pasukan yang hebat but i know malaysia mampu... Cik Tallest akan mendokan anda!! oky dear kalau kita kalah..seri..menang.. is adat perminan...sape yang nak main tak nak menang?? ade ke?? semua nak menang kan...oky apepon teruskan usaha...Jangan Cepat Putus Asa!!!


#assalamualikum..maaf jika menguriskan perasaan sesiapa..dan salah ejaaan ke..ape-ape ke oky....bye 

"selamanya..selamnya..selamnya..harimau malaya..."